Home Despre noi Call book Concursuri Articole Repetoare APRS Retea de urgenta EME Linkuri Bazar Contact

Eu si YO DX HF...

Eu si YO DX HF...

Fiind inca la Moneasa, la baza mea de activitati radioamatoricesti, am participat la acest concurs national/international cu o vadita curiozitate, dorind sa aflu potentialul radioamatorilor mai ales a celor din judetul Arad.

Fiind insa prea aproape, ma gaseam mai tot timpul in zona lor de tacere. Cum nici Moneasa nu favorizeaza legaturile radio am ramas mai mult pe ascultare si raspunzand chemarilor la care banuiam ca voi fi si auzit, oferind partenerilor un mult dorit multiplicator.

Din tara am auzit mai toate districtele dar am auzit si radioamatori care stateau la taclale... era dreptul lor de a nu participa la acest mare concurs ca doar nu toti suntem "contest man".

Din zona mea, propagarea nu vaforiza frecventele joase nici in prima si nici a doua zi, asa ca ne-am inghesuit in banda de 20 de metri.

Dintre aradeni am auzit "lucratura" lui 2LEA, 2MIL, 2MLM, 2MKT, 2II si indicativele speciale YR2X si YP2Y. YR2X s-a auzit pana la ora 11:59 UTC cand concursul a luat sfarsit.

Sunt foarte curios ce rezultate au obtinut aradenii in primul rand, dar si cei din tara. Din modul in care s-au dat controalele nu ti-ai dat seama cine unde se situeaza, numai cei "de afara" dadeau numarul care reprezenta legaturile efectuate.

Iarasi din persepctiva mea limitata de conditiile de lucru (antene, conditii geografice si propagare) cele mai multe legaturi se regaseau la cei din zona U, R, S etc, evident din ce am auzit eu.

Oricum a fost o noua experienta interesanta care m-a convins ca daca nu ai antene in radioamatorism nu ajungi departe. Vorba zicalei "big sig no ear" deci nu prea conteaza citi watt ai ci cat iti foloseste antena din cati ai!

YO2MHF, Feri

« inapoi

Sponsori

Copyright © 2011 Radio Club Admira Arad.