Home Despre noi Call book Concursuri Articole Repetoare APRS Retea de urgenta EME Linkuri Bazar Contact

Korfu, 2012

 

In istoria biblica despre Noe este descrisa o intamplare din timpul constructiei arcei cand, cei care nu-i intelegeau demersul au incercat sa-l incurce la definitivarea celebrei constructii cunoscuta sub denumirea de Arca lui Noe prin care acesta a salvat omenirea de la potop…

Departe de mine gandul de a ma compara cu  Noe sau sa fac asemenari intre demersul meu si excursia... dar exista o oarecare similitudine in sensul ca intamplarile care  au avut loc, parca erau orientate dinainte, ca sa ma ajute la realizarea proiectului meu de a lucra din insula Korfu, localitatea Kavos (punctul sudic al insulei).

In prima zi al instalarii, dupa un drum lung de 1275 km cu masina, am constatat ca nu am cum sa instalez o antena filara, nici macar un dipol pe frecventa anuntata de 14200kHz! Am inceput sa ma obisnuiesc cu gandul ca excursia va fi ratata din punct de vedere radioamatoricesc. Analizand mai atent configuratia existenta, am ajuns la concluzia ca am la dispozitie un triunghi cu laturile de aproximativ 7 m.

Parca prea se potriveau toate... Aceasta descoperire mi-a dat sperante. Varfurile triunghiului au fost formate de doi palmieri din fata aparatamentului meu si de un stapl al balconului apartamentului in care am stat. Inaltimea disponobila era doar de 3 metrii. Asa ca am inceput sa am emotii privind si lungimea conductorului de antena avuta la dispozitie.

Am inceput instalarea prin a fixa cate un izolator pe palmieri si un scripete pe stalp. Apoi am trecut firul de antena prin izolatori. La aceasta operatie m-a ajutat si fica mea care a fost impreuna cu noi.  Cand ma apropiam de scripete am constat ca lungiea firului este la limita, totusi am reusit sa fixez capetele de suportul cablului coaxial de 50 Ohm.

Dupa ce am tras firul care era fixat de suportul cablului coaxial am constatat ca daca firul de antena era mai  scurt era o problema sa montez antena.

Totusi fara sa vreau lucrurile s-au potrivit ca si in cazul lui Noe. Masurand antena am constatat ca este pe aproape de 20 m cei drept cu un SWR de 3-3.2. Nici nu-i de mirare. La inaltimea de circa 3 m.

Am incercat sa fac legaturi. Nu am chemat pe nimeni la telefon sa-i zic ca sunt in banda. Poate ar fi trebuit sa fac si asta. Am auzit doar doua, trei statii din YO restul statiilor erau din alte zone. Am fost foarte bucuros ca macar receptionez ceva.

Am inceput sa lucrez si prima statie a fost din Lituania LY5A. Lucra intr-o veselie statii din USA, Canada, Australia etc., dar m-a auzit si pe mine si am facut legatura cu 59-59. A urmat OH10X/MM era prin Pacific pe undeva si tare s-a bucurat ca a lucrat cu insula Korfu. Am folosit indicativul SV8/YO2MHF/P si multi s-au bucurat de legatura si s-au mirat cand le-am spus ca lucrez cu o antena delta-loop orizontala la inaltimea de 3 metrii.

Bucura a venit atunci cand am reusit o legatura cu Arabia Saudita (nu-l aveam in “palmares”), HZ1HN. Apoi a urmat HS0ZEX din Thailanda, au urmat statii din HE, UT, EF, RA, DK, TA etc.

Per total a fost o experienta interesanta si daca aveam o antenna adecvata pentru a lucra de pe plaja probabil ca  ar fi fost incomparabil mai bine.

 

 

De YO2MHF, Feri

Varful unde a fsot alimentata antena Palmierul 1Palmierul 2Vedere
Vedere din cameraFirul de coborareLucrand din cameraLucrand din camera

« inapoi

Sponsori

Copyright © 2011 Radio Club Admira Arad.