Home Despre noi Call book Concursuri Articole Repetoare APRS Retea de urgenta EME Linkuri Bazar Contact

Concluzii dupa Concursul Memorial YO2RA -2013

 Concluzii după Concursul Memorial YO2RA - 2013

 

          S-a terminat Concursul Memorial YO2RA - 2013. A fost dat publicităţii clasamentul, au apărut reacţii, comentarii, corecţii. În acest articol, doresc să-mi prezint punctul de vedere despre ce s-a făcut bine şi ce putem îmbunătăţi, astfel încît concursul nostru să beneficieze de o participare cît mai mare pe viitor.

          Pentru o mai bună informare, am creat un sait dedicat memoriei celui care a fost YO2RA - Preotul Ştefan Rusu, primul radioamator din judeţul Arad. Saitul poate fi accesat la adresa http://memorialyo2ra.wordpress.com/  . Aici vor fi găsite informaţiile de care orice participant în concurs are nevoie: regulament, loguri primite, clasamente, analiza logurilor, articole, linkuri, documente despre începuturile radioamatorismului în Arad, QSL-uri şi poze vechi cu YO2RA. Mulţumesc lui YO2BLX şi lui YO2MHF pentru ajutorul acordat. Îi rog pe toţi cei care deţin asemenea documente vechi să mi le transmită pentru publicare.

          În urma mutării datei concursului şi a simplificării controalelor schimbate, s-a constatat creşterea considerabilă a numărului de participanţi cu loguri trimise. Astfel, în vara anului 2012, au fost 37 de participanti, iar la concursul din iarna lui 2013 au fost 86.

          Îmbucurător a fost faptul că multe staţii din Arad au dorit să dea RA. Dezavantajul a fost că au ramas mai puţine staţii la celelalte categorii de AR.

          O plăcută surpriză a produs în YO staţiile din HA, operate tot de arădenii noştrii.

          Un alt lucru lăudabil a fost faptul că radioamatori, care nu obişnuiesc să participe în concursuri, şi-au luat inima în dinţi şi au lucrat în Memorial YO2RA 2013. Evideţiez aici pe YO2BZ, YO2MKF, YO2MKI, HA/YO2MKM, HA/YO2MKV, HA/YO2MKY, YO2LXD, YO2LUW, YO5AQN. YO2KBQ a apărut în frecvenţă după mult qrt. Din punctul meu de vedere, ei au fost adevăraţii cîştigători ai concursului. Îi felicit şi le doresc succes pe mai departe.

          Din păcate, au fost radioamatori din AR, care deşi aveau staţie pe US şi antenă pentru 80 m, nu au lucrat în concurs. Sper ca pe viitor să fie alături de noi în promovarea imaginii Aradului şi a radioclubului Admira Arad, acesta fiind scopul principal al concursului.

          Ce putem îmbunătăţi ? Cele mai multe critici au fost cu privire la numărul mic de diplome acordate;doar la primii 3 clasaţi, cu condiţia ca la categoria respectivă să fie minim 5 participanţi. Problema s-ar putea rezolva fără cheltuială, prin acordarea diplomelor în format electronic pentru toţi participanţii. Cu bani suficienţi la buget s-ar putea rezolva şi în format paper. Sper ca pe viitor să putem face şi asta.

          Un punct în minus a fost numărul destul de mic al staţiilor care au lucrat în cw. Asta, cred eu, se datoreaza faptului că punctele/qso obţinute în cw sînt aceleaşi ca în ssb şi nu se mai acordă multiplicator pentru o staţie RA lucrată deja în ssb. Telegrafia face parte din istoria radioului, trebuie încurajată, protejată, astfel încît să nu dispară. Consider că trebuie să se revină la vechiul punctaj, adica punctaj dublu pentru cw. Ar fi şi o încurajare pentru cei care nu ştiu telegrafie să se apuce să înveţe. QSO-uri simple la început, apoi concursuri YO, internaţionale, dx-uri, pilep-uri ... Nu trebuie viteză mare. Claritatea contează în telegrafie, nu viteza. La un pile-up infernal, cu o transmisie de calitate, la viteză mica, cu un manipulator vechi, moştenit de la armată, aveţi şanse ca dx-ul, sătul de vitezişitii operatori de pc, să răspundă şi unei staţii normale.

          Logul Cabrillo. Au fost o mulţime de modele. Propun ca în regulament să fie postat un model de log Cabrillo specific pentru Memorial YO2RA. S-ar evita astfel plasarea la categorie greşită. Două staţii au fost plasate de către programul de verificare la categorii greşite din cauza headerului necorespunzător. O staţie a reclamat faptul că nu a apărut în clasament, deşi a lucrat în concurs şi a trimis logul la timp. Regula e să trimiţi logul la adresa indicată în regulament, dar şi să continui să ceri confirmarea primirii lui. Se mai poate verifica primirea logului şi plasarea la categoria corespunzătoare pe saitul organizatorului, la loguri primite. Asta este valabil pentru toate concursurile, interne sau externe. S-au facut corecţiile necesare în clasament, dar pe viitor trebuie să verificăm vizual şi cu o mai mare atenţie logurile.

          Pe viitor, vor fi postate zilnic pe saitul Memorial YO2RA, pe prima pagina, a logurilor primite,  a logurilor lipsă şi a categoriei. Primirea logurilor prin e-mail va fi confirmată zilnic. Nimic nu e mai stresant pentru un participant, decît aşteptarea confirmării primirii logului de către organizatorul concursului. În cazul primirii logurilor cu data, ora sau categoria trecute greşit, ele vor fi returnate pentru corectare asigurîndu-se tot sprijinul necesar în întocmirea corectă a logurilor. De asemenea se vor transfera în Cabrillo toate logurile primite pe hîrtie sau în alt format electronic. La concursul din 2013 au fost un număr de 20 de loguri transferate în Cabrillo, fără nici o intervenţie care să afecteze arbitrajul. Mulţi dintre aceşti radioamatori nu ar fi participat dacă nu ar fi existat această facilitate.

          Dau mai jos modelul de log Cabrillo specific concursului nostru:

START-OF-LOG: 2.0   

CREATED-BY: YODXLOG/DL5MHR    

CONTEST: MEMORIAL YO2RA 13   

CALLSIGN: YO2BZ   

CATEGORY: E-SSB    

CLAIMED-SCORE: 1208   

CLUB: ADMIRA ARAD   

NAME: TICOS ALEXANDRU   

ADDRESS: VARSAND   

ADDRESS: JUD ARAD   

SOAPBOX:  TS830S 100W OUT   

SOAPBOX:  ANT. DIPOL   

QSO: 3500  PH 2013-01-21 1501 YO2BZ         59 AR       YO2KBQ        59 RA          

QSO: 3500  PH 2013-01-21 1502 YO2BZ         59 AR       YO5GHA        59 AB          

QSO: 3500  PH 2013-01-21 1504 YO2BZ         59 AR       YO2BLX        59 RA           

END-OF-LOG:    

          Sublinierea cu roşu a categoriei îmi aparţine. Ea nu trebuie să apară în log, e doar pentru evidenţierea categoriei.

          Despre erorile apărute în concurs, se observă din tabelul de mai jos că cele mai multe au fost cauzate de coduri copiate greşit, în special RA a fost confundat cu AR, sau invers. Asta se datorează în mare parte faptului că programul de log folosit a ţinut minte codurile din anii trecuţi, coduri care nu au mai fost transmise de aceleaşi staţii în 2013. Se impune o mai mare atenţie în momentul înscrierii codului şi indicativelor în log. De asemenea, QSO-uri negăsite în logul corespondentului au fost multe. Nu are rost să trecem un indicativ în log, dacă nu ne-am auzit indicativul pronunţat corect de corespondent.

-------------------------------------

QSO-uri valide                   5375

Cod copiat gresit                 132

QSO-uri negasite                  118

Indicativul copiat gresit          68

Dubluri                            52

Lipsa log                          22

Diferenta de timp > 5 minute       15

-------------------------------------

  TOTAL QSO-uri                  5782

-------------------------------------

    din care:   - valide         5375

                - invalide        407

-------------------------------------

 

          Invit participanţii la concurs şi nu numai, să-şi trimită impresiile şi propunerile cu privire la Memorial YO2RA pe adresa yo2kbq@yahoo.ro . Doresc ca părerile voastre să fie contabilizate, în aşa fel încît să se îmbunătăţească participarea. Ştiu, reacţia clasică este : "Nu am fost primul clasat, pentru că alţii au lucrat cu putere mare sau au facut qso-uri pe telefon. Nu mai lucrez în concursurile YO !". Eu zic altfel. A lucra în concursuri, nu înseamnă numai lupta pentru primul loc. Înseamnă mult mai mult: experienţă de trafic, socializare şi distracţie la urma urmei. Sîntem radioamatori pentru că ne place, nu pentru că ne-a obligat cineva. Lucraţi de plăcere şi veţi avea satisfacţii mult mai mari decît cei care încalcă regulamentele, numai să se vadă în vîrful clasamentelor. Gîndiţi-vă că voi, cu putere de 100 w sau chiar mai mică, aţi lucrat un anumit număr de staţii. Mic, dar aveţi satisfacţia că le-aţi lucrat corect, în limitele regulamentului, cu un transceiver antic sau home-made, cu antene filare, agăţate pe unde aţi putut. Puteţi sta drept şi să vă uitaţi în ochii rechinilor, pentru că ei ştiu în sinea lor că sînteţi peste ei. Putem face o analogie cu un concurs de atletism. Să zicem, că cel care a luat locul 1, în loc să alerge, a făcut cursa călare pe o motocicletă. Trece primul linia de finish, apoi sare în sus şi strigă : “Sînt campion !!! “. Cum credeţi că ar fi privit de ceilalţi concurenţi ? Cu zîmbete şi cu milă. Radioamatorismul constă în primul rînd în autoimpunerea unui anumit cod de conduită. Acel ham-spirit de care se vorbea pe vremuri, din păcate acum e mai puţin cunoscut. Zicea cineva : “Nu-mi spune cîte DXCC-uri a lucrat cutare, spune-mi cum gîndeşte.”

          În final, doresc să-i mulţumesc lui Ovidiu, YO9XC,  pentru ajutorul acordat în relaţia cu Federaţia Română de Radioamatorism, lui Ciprian, N2YO, pentru promptitudinea cu care a postat regulamenul şi clasamentul pe radioamator.ro. De asemenea mulţumesc lui YO3FRI, Tina şi  lui YO3GOD,  Florin, pentru citirea regulamentului şi a clasamentului la QTC-ul naţional transmis de la YO3KPA pentru YO3KAA.

          Felicit pe toţi participanţii şi le doresc să guste în continuare plăcerea concursurilor, a indicativelor speciale, a dx-urilor, a traficului radio în general.

 

                                      Succes, 73

                                      YO2MJZ, Nelu

« inapoi

Sponsori

Copyright © 2011 Radio Club Admira Arad.